Международно награждаваният филм „РОДИНА“ открива филмовия фестивал София ДокуМентал 2023

Четвъртото издание на Международния фестивал за документално кино с фокус върху човешките права София ДокуМентал (18-25 септември) ще бъде открито на 18 септември от 20:00 ч. в самото сърце на София под куполите на Ларгото с филма „РОДИНА“ (2023, реж. Александър Михалкович и Ханна Бадзяка, Беларус), в присъствието на режисьорката на филма и съорганизаторите на събитието от Европейския парламент в България.

За филма РОДИНА (Швеция, Украйна, Норвегия, 2023):

Филм от Беларус, „разположен” между двете крайности – от рейв партита в постсъветски мрак, до отражението на неонационализма в общество, в което корупцията и бруталната култура на почит към войната разединяват младото поколение. Когато младият Никита се явява за задължителна военна служба през 2020 г., той се сблъсква челно с дълбоко пазената тайна за една смъртоносна традиция, съществуваща от десетилетия насам в постсъветска Беларус: „дедовщина” или практиката на насилие и тормоз, която уж превръща момчетата в мъже, но вместо това създава дълбоки травми у поколения наред, белязвайки съвременната култура и идентичност на страната. През своята лична и професионална гледна точка режисьорите Александър Михалкович и Ханна Бадзяка наблюдават под лупа обществото в съвременна Беларус и изследват държавните инструменти за всяване на страх.

„Щастливи сме, че точно РОДИНА ще открие тазгодишното издание на фестивала. Темите, засегнати във филма, са изключително релевантни за времената, в които живеем и за общественото разделение по отношение на възприятието към войната и културата, свързана с нея, както и към руското влияние. Това явление е особено актуално в страните от бившия Източен блок като Беларус, както и за нас, в България, където се усеща нарастващо обществено и политическо напрежение и разединение. РОДИНА, награден с престижната награда DOX:AWARD от фестивала в Копенхаген, е зашеметяващ филмов пробив, който сразява не само с изключителното си  операторско майсторство, но и с умело уловената реалност на едно съвременно общество, в което стремежите на младите хора и правителствените инструменти за  насаждане на страх са в пълен контраст”, споделя Мартичка Божилова, директор на фестивала.