Мария Зидар от Словения спечели наградата на „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор

Мария Зидар (Словения) чрез филма си  „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра  жена режисьор. 3-членно международно жури в състав Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Ноплер, австрийски продуцент  и  Таня Хорилчук, оператор от Беларус избраха  победителя сред   9 режисьорки на  съвременни, модерни, дръзки филми, включени  в състезателната програма. 

„Помирение“  разказва историята на 19-годишно момиче,  убито в жестока семейна вражда в албанските планини. Бащата, потънал в болката си,  е  подложен на   натиска на местен духовник и председател на неправителствена организация  не само да прости на  убиеца и семейството му като християнин, но и да се помири с тях. 

Журито е било  впечатлено от способността на режисьорката  да каже толкова много с толкова малко думи, най-вече благодарение на нейния  фин, деликатен визуален стил. „В едно общество, доминирано от мъже, женският персонаж говори ясно чрез своята тишина и в крайна сметка  думата на жената  е последната дума  в историята“ – обоснова решението на  журито продуцентът Ноплер. 

Мария Зидар разказа, че е решила да се насочи от журналистиката към документалистиката, защото новините са ставали все по-кратки,  все по- плоски и „историите няма как да бъдат разказани в дълбочина с такива новини в медиите“. Тя благодари  на фестивала и лично  на неговия директор  Мартичка Божилова, затова че насърчават млади жени в документалното кино и сподели, че е била на 27, когато в Словения и излязъл първият документален филм, направен от жена, после 10  години не е имало друг. Самата Зидар започва  „Помирение“ на 37  и след 7 години проучвания и работа днес гледаме резултата и чуваме нейния женски глас в тази история. 

Статуетка и парична награда от 3000 лв, осигурени от  Българския фонд на жените, бяха връчени от неговия изпълнителен директор  Надежда Дерменджиева. Г-жа Дерменджиева  отбеляза, че жените не присъстват по подобаващ начин във визуалното изкуство  нито в България, нито по света. Това лишава изкуството от тяхната истина, гледна точка и емоционалност. Затова всеки  творчески акт на жена  трябва да бъде подкрепян. „Вярваме в потенциала на изкуството да променя граници, съдби, животи“- завърши тя.

„София ДокуМентал“   се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“и  Чешки център и  е единственият фестивала у нас с фокус върху човешките права.  Торстен Гайслер, директорът на бюрото на  „Конрад Аденауер в  България“ подчерта , че по света има много места, където човешките права се потъпкват драстично , за това трябва да се говори, да се повишава информираността и документалното кино е едно от средствата. Посланикът на Република Чехия у нас г-н Лукаш Кауцки пожела на фестивала да привлече, отгледа  и разшири в следващите години  публика с будна  гражданска съвест, защото „ да си част от гражданското общество  не означава веднъж на 4 години да гласуваш. Трябва да си активен всеки ден и да държиш политиците отговорни за това, което правят“. 

Днес, 14-ти септември, е последният ден на фестивала, който се проведе на живо и в рамките на който  бяха показани 40 филма в 7 тематични раздела. След прожекциите имаше разговори – дискусии  с режисьори, оператори, герои на филмите, пристигнали на място от Европа и Америка, въпреки сложната здравна обстановка. Срещите с публиката се случваха   на 3 места – в Дома на киното, Чешкия център и на  най-новата локация, специално създадена за фестивала –  под купола на Ларгото в триъгълника на властта. 

В последния ден на събитието ще бъде обявена  и наградата на публиката.  Закриването е с  музикалния филм  „Сестри на радиочестоти“, последван от концерт на експерименталното дуо „Трохи“.  

Организаторите от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център, подкрепени  от  Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство вече мислят за следващото издание и имат амбицията да превърнат фестивала в едно от най-значимите събития в културния календар на София.