Програма

Виж: виж

DOCUPERSONAL

Как да спасиш мъртъв приятел? (2022)

Режисьор: Маруся Сироечковская, 103 минути, Швеция, Норвегия, Франция, Германия

Документален филм за неконформистката младеж на Русия. Заснетите от Сироечковская кадри, гласът зад кадър и архивите пресъздават връзката ѝ с Кими Морев, продължила 16 години. Филмът показва какво е да си млад и непокорен в путинова Русия и колко важна е жизнеутвърждаващата сила на любовта.

Дискусия с режисьорката след прожекцията

20.09, 20:15, Дом на киното

Купи билет

По-силна от травмата (2022)

Режисьор: Ведрана Прибачич, 90 минути, Хърватия

Разтърсващ филм за жени от Вуковар, които се опитват да се справят с белезите на войната. Режисьорката Ведрана Прибачич прекарва две години с група жени, участвали в хърватската програма за терапия „Аз съм много повече от моята травма“, създадена, за да помогне на жени, които са преживели непоносими травми по време на хърватската война за независимост. Обикновено с фокус повече върху травмите на мъжете, в този филм войната е разказана през женската гледна точка и историите за потъпканите човешки права. Документалният филм отговаря на въпрос, към който мнозина са скептични: Може ли терапията да бъде ефективна в такива тежки случаи? Могат ли жертвите наистина да преодолеят травмата?

Дискусия с режисьорката след прожекцията

22.09, 18:30, Чешки център

Купи билет

ФОКУС: УКРАЙНА

Мъртви могили (2022)

Режисьор Тарас Томенко, 80 минути, Украйна

В Източна Украйна Руската инвазия оставя следите на разруха и пустота. Тук живее Настя, която за пръв път се среща с войната, когато е едва на шест години. Белязана от травмата, но с непокътната решителност, Настя си проправя път през един дистопичен пейзаж на разруха. Камерата отблизо, но ненатрапчиво проследява група деца, които обикалят сред останките на предишния си живот.

23.09, 18:30, Чешки център

Купи билет

Вътрешни войни (2020)

Режисьор: Маша Кондакова, 67 минути, Украйна

От началото на проруските сепаратистки бунтове в Източна Украйна през 2014 г. стотици жени се присъединяват към въоръжената борба. Жените в армията често биват назначавани на административни длъжности и представяни от медиите като изключения, които се интересуват повече от това дали ще имат достатъчно време за маникюр. Но дори жените на фронта да не се отказват от своята женственост, те искат да играят важна роля и да се бият за страната си точно както и мъжете. Смело и самоотвержено Маша Кондакова следи неотлъчно три от тези жени по време на войната и не спестява нищо на зрителите — дори и сцените на ожесточен обстрел. Но, както подсказва заглавието, филмът не е само за войната срещу руските сепаратисти. Фокусът пада и върху вътрешната борба, през която жените преминават, за да бъдат приети в едно патриархално общество.

Дискусия с режисьорката след прожекцията.

20.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

Мариуполис 2 (2022)

Режисьори: Мантас Кведаравичус, Хана Билоброва, 112 минути, Литва, Франция, Германия

Режисьорът и антрополог Мантас Кведаравичус е пленен и убит от руски войници на 2-ри април по време на обсадата на Мариупол. Пътуването на Хана Билоброва с нейния годеник, за да документира страданието на украинците, се превръща в мисия да разбере как е бил убит Кведаравичус, да върне тялото му в родната му Литва и да завърши работата му. Филмът е замислен като продължение на документалния филм „Мариупол 2“ на Кведаравичус от 2016 г. Показан е за първи път на фестивала в Кан тази година.

26.09, 19:00, Дом на киното

Купи билет

ФОКУС: ЧЕХИЯ

Всяка една минута (2021)

Режисьор: Ерика Хникова, 80 минути, Чехия

Михал и Ленка са фанатични привърженици на философията за отглеждане на деца, известна като Камеведа — превръщането на всеки един момент във време за „трениране“ както физически, така и интелектуално. Не че Ленка и Михал отглеждат непокорно дете; Мишко е доста образцово момче, продукт на свръхотдадеността на своите родители, които твърдо вярват, че отглеждането на деца е наука — измерима в статистики, класации и златни звезди.

24.09, 17:00, Чешки център

Купи билет

Шифърът на Капр (2022)

Режисьор: Луси Кралова, 91 минути, Чехия

Този филм проследява живота на Ян Капр, виден чешки композитор, чиято музика е забранена, след като в писмо до Шостакович Капр се обявява срещу съветската окупация на Чехословакия през 1968 година. Филмът включва архивни материали, писма, статии от вестници, снимки, доклади на агенти, както и личен архив от домашни видеоклипове, снимани от Капр със Super 8 камера. Тази документална „опера” с амбициозно либрето и майсторски монтаж променя представите ни за биография и отдава почит на значението на изкуството като съпротива срещу цензурата.

Дискусия с режисьорката след прожекцията

26.09, 18:30, Чешки център

Купи билет

ЖУРНАЛИСТ ПОД ПРИЦЕЛ

Убийството на един журналист (2022)

Реж. Мат Сарнеки, 102 мин., Дания, Чехия, САЩ

В нощта на 21-ви февруари 2018 г. разследващият журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата едва на 27 години, са брутално убити в дома си. Куциак е добре известен с отразяването на съмнителните финансови връзки между политици и „елитни“ бизнес магнати, включително милионера Мариан Коцнер. Това е първото покушение над журналист в историята на Словакия и след като полицията не провежда задълбочено разследване на главния заподозрян, журналисти и граждани излизат на безпрецедентни протести.

Откриващ филм

19.09, 20:00, Ларго под купола

Купи билет

F@ck This Job (2021)

Режисьор: Вера Кричевская, 104 минути, Великобритания, Германия

През 2008 г. новозабогатялата Наташа, която не се интересува от политика, решава да създаде независима телевизия в Русия и събира екип от широкоскроени аутсайдери. Нейният канал „Дождь“ със своята работна среда, която не дискриминира гей хората, бързо печели верни фенове, благодарение на своя фънки бранд и закачливата си сатира. През 2012 г. обаче „Дождь“ се осмелява да направи нещо, което само малцина журналисти правят: отразява протестите, последвали избирането на Путин за трети мандат. Документалният филм проследява премахването на канала от доходоносните национални кабелни пакети, тормоза над неговия персонал и съдебното преследване на Наташа. Къде е границата на личната мисия да защитаваш честното отразяване и свободата на словото?

Онлайн дискусия с режисьорката след прожекцията

21.09, 20:15, Чешки център

Купи билет

ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ

На мое име (2022)

Режисьор Николо Басети, 93 минути, Италия

Ник, Лео, Раф и Андреа, всички на възраст между 20 и 30 години, се събират в Болоня, където всеки един от тях преминава през процес на преход от жена към мъж. Продуциран от многократно награждавания канадски актьор и транс мъж Елиът Пейдж, „На мое име“ е безценно свидетелство за това какво е да се чувстваш в грешното тяло и какви са пречките пред транс хората в областта на държавното законодателство. Това е много интимен и важен филм, който всеки трябва да гледа — особено в общество, в което решения за транссексуалната общност се взимат от политици, които не разбират суровата реалност, с която се сблъскват ежедневно Ник, Лео, Раф, Андреа и всички като тях.

24.09, 19:00, Чешки център

Купи билет

Въздухът в стаята (2021)

Режисьор: Кетевани Капандзе, 73 минути, Грузия

Тбилиси Прайд е отменен през 2021 г. заради сблъсъци и насилие. В Грузия филми, които говорят за любовта на хора от един същ и пол, са обект на протести и саботаж. В тази обстановка Кетеван Капандзе създава един поетичен филм за членовете на местен женски отбор по футбол, който обединява момичета и небинарни куиър хора. Това не е филм за активисти — това е филм за тези, които живеят тихо, изолират се, не искат да бъдат обект на внимание. Тяхната истина излиза наяве само в личните им разговори. Заглавието на филма е вдъхновено от поема на Одри Лорд, Suspension („Как се усещаше стаята,/ когато се чуваше твоята дума — топла/ като средата на дланите ти/ и толкова несвободна,“) и описва по възможно най-точен начин усещанията на персонажите във филма.

Дискусия с режисьорката след прожекцията.

22.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

Mama Bears (2022)

Режисьор: Дареша Кий, 91 минути, САЩ

Проучвания сочат, че 42% от младите хора от ЛГБТИ+ общността в САЩ са обмисляли самоубийство през 2020 г. Филмът на Дареша Кий проследява американската организация Mama Bears, чиито членове са бивши евангелистки, които сега се борят за гражданските права на децата си. Пръснати из цялата страна, но свързани чрез затворени групи във Facebook, те полагат огромни усилия да направят света по-добър и безопасен за всички ЛГБТИ+ хора. Въпреки че някои от тях са израснали като евангелистки-фундаменталистки, майките „мецани“ са готови да рискуват да загубят приятели, семейство и общност, за да запазят децата си в безопасност.

25.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

Ултравиолет и бандата на плюещите кръв (2021)

Режисьор: Робин Хунцингер, 74 минути, Франция

През 20-те години на миналия век Ема и Марсел се запознават в училище в Дижон. Между двете тийнейджърки пламва тайна любов, но след две години пътищата им се разделят. Марсел развива туберкулоза и е приета в санаториум. Допълвайки оскъдните снимки на двете момичета, режисьорът Робин Хунцингер съчетава архивни кадри, авангардни филми и музика, за да създаде чувствена, поетична атмосфера на една абсолютна любов между жени, които преминават границите на времето, в което живеят.

25.09, 20:30, Дом на киното

Купи билет

ВЛАСТТА НА ОБРАЗА

И стените мечтаят (2022)

Режисьори: Мая Дювердие и Амели ван Елмт, 80 минути, Белгия, Франция, Холандия, Швеция, САЩ

Хотел „Челси“ е символ на бохемския Ню Йорк и за него се носят всякакви легенди, подхранвани от обитателите му в миналото, сред които Марк Твен, Пати Смит, Стенли Кубрик и Боб Дилън. „И стените мечтаят“ съпоставя настоящата съдба на хотела с бляскавото му минало. Документалният филм проследява изгонването на артистите, които живеят в него и амбициозните реновации, чиято цел е да се превърне знаметитата сграда в бутикова машина за печалби.

22.09, 20:00, Ларго (под купола)

Купи билет

Girl Gang (2022)

Режисьор: Зузане Регина Мойрес, 98 минути, Швейцария

Филмът проследява сладко-горчивата история на Леони - 14-годишно момиче, което се превръща в „принцеса“ на социалните медии в Германия. Чрез филма ставаме част от огромната любов и зависимост на нейните почитатели, любов която води до големи инвестиции от страна на популярни марки — средна цена за публикация на инфлуенсър с техен продукт е 15 000 евро. Зузане Майрес не морализира случващото се пред камерата, но изборът ѝ — да покаже историята не само на Леони, а и тази на Мелани, основателка на фен страница в Инстаграм, посветена на инфлуенсърката, поставя ясни граници между изопачената реалност и истинския живот.

19.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

Музей на революцията (2021)


Режисьор Сърджан Кеча, 91 минути, Сърбия, Хърватска, Чехия

Този филм разказва историята на един незавършен музей — недостроен символ на бъдещето, което ще слави миналото, филмът ни отвежда в днешната мрачна реалност на подземието на музея — единствената му завършена част. В това мазе днес живее общност от маргинализирани хора. Чрез историята на тази недовършена сграда и героите, свързани с нея, филмът коментира днешен Белград, разказвайки много различна история от тази, която са си представяли инициаторите на музея преди 60 години.

Дискусия с продуцентката след прожекцията.

23.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

Промити мозъци: Секс-Камера-Власт(2022)

Режисьор: Нина Менкес, 107 минути, САЩ

Филмът на Нина Менкес е отдавна чакано нововъведение във филмовата теория. Тя предлага нов прочит на старите норми и форми в киното, този път от женска гледна точка. 175 клипа от холивудски класики и култови филми представят политиката на кинематографичния „дизайн“ на кадъра и как това мета-ниво на правене на филми допринася за нормализирането на стереотипите, свързани с жените и тяхното изобразяване на екрана. За впечатляващото изследване в този документален филм допринасят и специално направените за него интервюта с пионери на феминистката филмова теория като Елиза Хитман, Джули Даш и Лора Мълви.

24.09, 20:30, Дом на киното

Купи билет

TikTok, Boom (2022)

Режисьор: Шалини Кантая, 90 минути, САЩ

TikTok, Boom разглежда огромния успех на първото китайско приложение, което надминава гигантите от Силициевата долина. Текст от Сидан Адлака описва най-добре това, което предстои да изживеете с този документален филм: „Началният кадър на TikTok, Boom е изключително близък план на кръгла лампа, отразена в окото на инфлуенсър. Това напомня на познат кинематографичен образ — началото на филма от 1982 г. „Блейд Рънър“, който изследва взаимодействието на човечеството с технологиите — и ни подсказва, че ни предстои един по-интимен поглед към заобикалящите ни отвсякъде цифрови технологии“.

28.09, 18:30, Дом на киното

Купи билет

СПЕШНО ЗЕЛЕНО

Да станеш Кусто (2021)

Режисьор: Лиз Гарбъс, 93 минути, САЩ

Двукратно номинираната за Оскар режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и преживявания, които са го превърнали в най-разпознаваемия екологичен глас на 20-ти век — той е човекът, който вдъхновява поколения да пазят Земята. Стремежът на Кусто е да стигне по-далеч и по-дълбоко, преди да разбере, че океанът е в беда и бързо се променя пред очите му. Филмът на Гарбъс отдава заслуженото на постиженията на Кусто, но не бяга и от неговите противоречия.

21.09, 20:00, Ларго (под купола)

Купи билет

Територията (2022)

Режисьор: Алекс Притц, 83 минути, Бразилия, Дания, Дания, САЩ

Това е документален филм, създаден в тясно сътрудничество с изчезващия народ уру-еу-уау-уау в Бразилия. Филмът ги проследява в продължение на три години, наблюдавайки постоянно намаляващата им общност, докато уж защитеният им кът от амазонската дъждовна гора е подложен на атака от всички страни от фермери, миньори и заселници.

27.09, 18:30, Чешки център

Купи билет

ЛИДЕРИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

Навални (2022)

Режисьор Даниел Роър, 130 минути, САЩ

През август 2020 г. самолет, пътуващ от Сибир за Москва, каца аварийно. Един от пътниците му, лидерът на руската опозиция Алексей Навални, е с опасност за живота. Откаран e в местна сибирска болница и в крайна сметка евакуиран в Берлин, където лекарите потвърждават, че е отровен. Документалният филм, който прилича на шпионски трилър, проследява Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой е отровителят. Грозев и Навални успяват да намерят агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), изпратени да убият политика, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки един от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили.

След прожекцията ще се проведе дискусия с Христо Грозев.

27.09, 19:00, Кино Люмиер

Вход свободен, но е необходимо запазването на безплатен билет в билетния център на НДК или системата на EpayGo. Събитието се организира в партньорство с Европейския парламент.

Запази билет

Съдии под натиск (2021)

Режисьор Кацпер Лисовски, 87 минути, Полша

След изборната победа на партията „Право и справедливост“ в Полша през 2015 г., властите веднага взимат под прицел независимите съдилища. Следват арести на съдии, чиито решения не са удобни. Филмът проследява харизматичния Игор Тулея — съдия със страхотно чувство за (черен) хумор, който внася ведрост сред шокиращите събития. Съдия Тулея се превръща в лице на опозиционното движение, което изкарва на протест съдии и широката общественост.

25.09, 17:00, Чешки център

Купи билет

НЕОБИКНОВЕНИ ЖЕНИ

Красотата на звяра (2022)

Режисьор: Ана Немеш, 47 минути, Унгария

Проследяваме историите на унгарки, които са посветили живота си на това да бъдат силни и да постигнат перфектно тяло според визията си — виждаме реалността на жените културисти — техните надежди, мечти, предизвикателства, стереотипи, с които трябва да се борят. Какво кара жените да търсят перфектното мускулесто тяло? Унгарската режисьорка надниква проницателно в този непознат за широката публика свят.

Дискусия с режисьорката след филма

21.09, 18:45, Чешки център

Купи билет

Календарни момичета (2022)

Режисьори: Мария Лоохуфвуд, Лове Мартинсен, 83 минути, Швеция

Лидерката на Calendar Girls заявява: един човек не прави отбора, отборът е над всичко. Въпреки това, всяко „календарно момиче“ има по-дълбока мотивация да бъде част от екипа — да избяга от токсична връзка, да намери смисъл отвъд етикета на майка и баба, да продължи артистичната си кариера, да усети чувството за принадлежност, да открие своя творчески потенциал. Много силен филм, който разбива стереотипите свързани с остаряването.

Дискусия с режисьорите след прожекцията.

24.09, 18:15, Дом на киното

Купи билет

СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ

Пати Смит, поезията на пънка (2021)

Режисьори: Ан Кутая, Софи Пейрар, 54 минути, Франция

„Нима има по-подходящо време да говорим за проблемите от времето, когато има хора, които не искат и да чуят за тях?“ Поетеса или рок певица, изпълнителка или майка — Пати Смит, „кръстницата на пънка“, съчетава редица роли в живота си. Тя е въплъщение на свободата и живее извън очакванията на обществото. Дебютният ѝ албум Horses поразява слушателите. Музиката, поезията и политическите възгледи на Пати Смит са безстрашни, забавни, сурови и оригинални. Филмът проследява пънк иконата през изпитанията на ежедневието, нейните битки за граждански права, антивоенния й активизъм и убеждението ѝ, че артистите трябва да казват нещо смислено с изкуството си, а не просто да забавляват публиката.

Подгряваща прожекция - 18.09, 20:00, Ларго (под купола)

Вход свободен. Прожекцията се организира в партньорство с квАРТал Фестивал.

Нямаш място в нашия град (2022)

Режисьор Николай Стефанов, 81 минути, България

„Нямаш място в нашия град“ пренася публиката сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България — Перник. Някога процъфтяващ индустриален център, днес Перник е известен главно с вицове за грубостта на гражданите си. Филмът проследява обществени и лични кризи, за да покаже живота отвъд коравия външен вид и клишираните вицове. Цецо, Мимето, Дадо и цялата агитка са отдадени на успеха на отбора, носещ борбения дух на техните предци, миньорите. Режисьорът изследва живота на героите с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло.

20.09, 20:00, Ларго (под купола) - Българска премиера
26.09, 20:00, Кино Люмиер

Дискусия с екипа на филма след прожекциите

Купи билет

Колите, с които нахлухме в капитализма (2021)

Режисьори: Борис Мисирков и Георги Богданов, 93 минути, България, Германия, Дания, Хърватия, Чехия

По време на Студената война почти всяко семейство в Източния блок изрядно поддържа автомобила, за който така дълго е чакало. Филмът разказва вълнуващата история на социалистическите автомобили чрез лични истории, които през хумор свидетелстват за странностите и трудностите на отминалите времена. Автомобилът някога е бил разглеждан и като оръжие срещу империалистическия враг. В повечето комунистически страни колата е инструмент на пропагандата, използван като символ на технологическия прогрес и конкурентността, ако не и превъзходството на социалистическата система.

28.09, 18:00, Кино Люмиер - българска премиера и закриваща прожекция
28.09, 20:00, Кино Люмиер

Купи билет

Безкрайни три минути (2021)

Режисьор: Бианка Стихтер, 69', Великобритания

Магията на триминутна целулоидна лента е в основата на този документален исторически филм. Домашно видео, заснето през 1938 г. от Дейвид Курц в полско еврейско градче променя представата ни за време. Гласът на Хелена Бонъм Картър ни води през този филм-есе, посветен на историята и спомените от времето, в което Холокостът все още не е настъпил.

Прожекцията е с вход свободен и се организира в партньорство с Държавния културен институт към МВнР.

21.09, 15:00, Чешки център

Купи билет

Нагоре