Специална конкурсна програма за най-добър филм на жена режисьор, подкрепена от Български фонд за жените и рекорден брой международни гости

В рамките на четвъртото издание на София ДокуМентал ще се състои конкурс за най-добра жена режисьор, отличена от международно жури - запазена марка на фестивала от пилотното му издание през 2020 г. Тази година конкурсът е подкрепен от Български фонд за жените, който ще връчи специалната награда по време на закриващата церемония на 24-ти септември в pop-up киното под куполите на Ларго София. Специално за събитието в България пристигат режисьори на филми с множество награди, селектирани за конкурсната програма, както и режисьорите на редица други фестивални фаворити, за да се срещнат на живо с българската публика след премиерите.  

Филмите, селектирани за конкурсната програма за най-добра жена режисьор:

  • НА САУНА ПО СЕСТРИНСКИ на Анна Хинтс (Smoke Sauna Sisterhood, Естония/Франция/Исландия, 2023, 89 мин.)
  • КРАЛИЦА на Агния Галданова (Queendom, САЩ/Франция, 2023, 98 мин.)
  • КРАЛИЦА НА ПОРНОТО на Валери Контакос (Queen of the Deuce, Гърция, 2022, 53 мин.)
  • ВИЖ КАКВО НАПРАВИХ ЗАРАДИ ТЕБ на Коко Шрайбер (Look What You Made Me Do, Холандия, 2022, 84 мин.)
  • ЛА СИНГЛА на Палома Сапата (La Singla, Испания/Германия, 2023, 95 мин.)
  • СЕДЕМ ЗИМИ В ТЕХЕРАН на Стефи Ниедердзол (Seven Winters in Tehran, Германия/Франция, 2023, 96 мин.)

„София ДокуМентал е социално ангажирано събитие, което цели да допринесе за половото равенство както на обществено ниво, така и в рамките на филмовата индустрия, където филмите, режисирани от жени са все още преобладаващо по-малко. Щастливи сме, че от Фонда за жените видяха у нас същите ценности, които имат и подкрепят самите те. Без да е било водещ фактор в програмацията ни тази година, от двадесетте селектирани филма, дванадесет са режисирани или сърежисирани от жени, което само по себе си показва, че сме на прав път в мисията ни да дадем поле за изява на разнообразни истории“, споделя фестивалният директор Мартичка Божилова.

Освен режисьорите на филмите, селектирани за конкурсната програма, гости на София ДокуМентал ще бъдат също Ханна Бадзяка, сърежисьор на откриващия филм от Беларус РОДИНА, дебютиращият сръбски режисьор Павле Терзич със своята ПРИКАЗКА ЗА НЕОБРАТИМИ ВРЕМЕНА, режисьорите на два филма, които са минали през творческата работилница в сътрудничество между Балканския документален център и фестивала в Сараево – Даниел и Александра Лиз Бернути, които стоят зад закриващия фестивала филм от Румъния, копродукция с HBO Max, МЪЖЪТ МИ Е МЮСЮЛМАНИН, Матяш Калман със своя ДА УДАРИШ ДЖАКПОТА, както и Влад Петри с МЕЖДУ ДВЕ РЕВОЛЮЦИИ и Марек Понго – героят активист на права на ромската общност от ГОВОРИ ПОНГО и др.