СОФИЯ ДОКУМЕНТАЛ И БАЛКАНСКИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ПРИСЪДИХА ТАЗГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ

За четвърта поредна година фестивалът за документално кино с фокус върху човешките права София ДокуМентал представи най-доброто от съвременното документално кино пред българската публика. На закриващата церемония на 24 септември под куполите на софийското Ларго международното жури на фестивала връчи наградата в конкурсната програма за най-добър филм на жена режисьор, предоставена от „Български фонд за жените“, на филма „На сауна по сестрински”, режисиран от естонката Анна Хинтс.

Копродукцията между Естония, Франция и Исландия бе отличена от международното жури заради съзвучието между кинематографичен стил и съдържание, които „показват как интимността може да бъде и политическа тема". Сред шестте заглавия, които се състезаваха в конкурсната програма членовете на журито изтъкнаха още един филм. Специалната награда бе присъдена на „Седем зими в Техеран" на режисьорката Щефи Нидерзол, която „въпреки перипетиите застава зад осъдените на жестокост, мълчание и смърт“ и подкрепя борбата на жените в Иран.

Наградата на публиката на тазгодишното издание на София ДокуМентал отиде при гръцко-канадската продукция „Кралица на порното” на Валери Контакос. Наградата за най-добра жена режисьор е във формата на стъклен чук, а неин автор е художничката Светлана Мирчева

В партньорство с Neterra TV+, част от фестивалната селекция ще бъде достъпна онлайн до 8 октомври, за да може публиката да изживее София ДокуМентал 2023 от дома си, където и да е в страната.

Чрез своята платформа „Балкански документален пазар” София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика. Балканският документален център насърчи следните проекти, взели участие в престижната програма за развитие на документални проекти „БДЦ Открития“ и представени в рамките на лабораторията:

Награда за най-добър проект, предоставена от Държавния културен институт към Министъра на външните работи:

„Където свършвам аз и започваш ти“
Режисьор: Дейвид Пауър
Продуцент: Рафаела Понтарели


Специална награда на LightDox:


„Никога не съм бил на самолет“
Режисьор: Редон Кикай
Продуцент: Ивайло Кидак, Дардан Хоти


Награда за най-добро представяне на проект:


„Берба“
Режисьор: Николай Урумов