За нас

От 18 до 25 септември Балкански документален център, съвместно с Чешки Център, организира филмовия фестивал София ДокуМентал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото. 

Избрали сме визуално разтърсващи истории, чиито автори ще ги представят лично. В програмата ни ще срещнете бягащите от войната и борещите се с климатични катаклизми. Ще се запознаете със супержени, опитващи се да надскочат най-тежките си травми. Ще видите куиър хората, борещи се за своята телесна автономия. Ще надникнете в разтърсващи лични истории, разказващи за турбулентното време, в което живеем.

За мнозина тези истини на реалността са чудовищни. За нас са теми от изключителна важност. Филмите, които сме подбрали, разпознават тази важност и прекрачват границата на чудовищното. Защото вярваме, че същинското чудовище е страхът.

Основните ни фестивални локации тази година са нашето pop-up кино под куполите на Ларгото, Чешкия център, Дома на киното и кино „Одеон“. Каним зрителите на вълнуващи прожекции, а професионалистите -  на специални срещи, майсторски класове и форум за нови проекти в рамките на Балканския документален пазар.

Екип:
Мартичка Божилова, артистичен директор
Неда Миланова, директор на индустрията
Георги Богданов, изпълнителен директор
Радина Владимирова, мениджър програма и комуникации
Кеворк Ванлян, технически супервайзър
Нели Русева, редактор и преводач
Михаил Илиевски, продукция фестивал
Надежда Московска, ПР

Визуална идентичност:
Огилви