Събития

18-ти септември

ОТКРИВАЩО СЪБИТИЕ

19:00 ч., ЛАРГО (ПОД КУПОЛА)

РОДИНА

Александър Михалкович и Ханна Бадзяка

Швеция, Украйна, Норвегия - 2023 - 92’

Филм от Беларус, „разположен” между двете крайности – от рейв партита в постсъветски мрак до отражението на неонационализма в общество, в което корупцията и бруталната култура на почит към войната разединяват младото поколение. Когато младият Никита се явява за задължителна военна служба през 2020 г., той се сблъсква челно с дълбоко пазената тайна за една смъртоносна традиция, съществуваща от десетилетия насам в постсъветска Беларус: „дедовщина” или практиката на насилие и тормоз, която уж превръща момчетата в мъже, но вместо това създава дълбоки травми у поколения наред, белязвайки съвременната култура и идентичност на страната.

Откриващото събитие е  свободен с предварителни безплатни билети и покани.

Събитието се организира в партньорство с Европейския парламент.

21-ви септември

Grand Balkan Подкаст: Премиера Сезон 2

20:00 ч., Ларго (Под Купола)

Бляскави истории от полуостров с тъмно минало, разказани от майсторките на непретенциозната начетеност Елена Сергова & Камелия Ноева, базирани на сериозно гмуркане в архивите на недалечното минало. Grand Balkan Podcast изненадва с неочакван и задълбочен разказ за личности и събития от Балканите, но поднесен с доза хумор и усещане за непосилна лекота. 

Елена и Камелия ще стартират новия сезон на серийния си авторски подкаст за пръв път на живо, където публиката на София ДокуМентал ще може да се потопи в разказите им от първо лице, както и да се включат с въпроси след това.

22-ри септември

Отворени врати: "Киноклуб Супер 8"

22.09, 15:00, Ж JAZZ ROOM

„Киноклуб Супер 8“ е колектив от четирима артисти, обединени около идеята да събират и съхраняват любителски домашни филми от България заснети на 8 мм, супер 8 и 16 мм. След над две години работа с дарени и намерени филми, нашият архив е вече достъпен на www.kinoclubsuper8.com и в YouTube. 

В рамките на София ДокуMентал ви каним на ден на отворените врати в който всеки може да донесе своите забравени 8 мм и Супер 8, за да ги гледаме заедно на прожекционен апарат! 

Специални гости ще бъдат и някои от нашите дарители, които ще  разкажат повече за техните архиви. 

„Киноклуб Супер 8“ са Неда Миланова, Тихомир Стоянов, Кеворк Ванлян и Богомил Димитров.

23-ти септември

АУДИО РАЗХОДКА С ‘ГРАДСКИ ДЕТЕКТИВ’

23.09, 13:00, ДОМ НА КИНОТО, ЗАЛА РЕЗОНАНС

"Градски детектив" е документален подкаст за градски истории - архитектура, културна история, митове и легенди. В специална по рода си колаборация, публиката на София ДокуМентал ще има възможността да вземе участие в аудио разходка  из София, в която водена само от звученето на разказа, ще се потопи в част от най-заинтригуващите тайни на града ни в района, помещаващи се в различни кътчета в района около Дом на киното. 

Аудио разходката ще бъде последвана от среща и разговор с движещото ядро на Градски Детектив - Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев за още повече интригуващи истории, детайли и отговори.