Събития

19-ти септември

ОТКРИВАЩО СЪБИТИЕ

20:00 ч., ЛАРГО (ПОД КУПОЛА)

УБИЙСТВОТО НА ЕДИН ЖУРНАЛИСТ (2022)
Режисьор: Мат Сарнецки
Държави: Дания, Чехия, САЩ
Продължителност: 102 мин.

В нощта на 21-ви февруари 2018 г. разследващият журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата едва на 27 години, са брутално убити в дома си. Куцияк е добре известен с отразяването на съмнителните финансови връзки между политици и „елитни“ бизнес магнати, включително милионера Мариан Кочнер. Това е първото покушение над журналист в историята на Словакия и след като полицията не провежда задълбочено разследване на главния заподозрян, журналисти и граждани излизат на безпрецедентни протести. 

В рамките на София ДокуМентал режисьорът Мат Сарнецки ще проведе майсторски клас! Повече инфо на страницата на Балканския документален пазар.

28-ми септември

ЗАКРИВАЩА ПРОЖЕКЦИЯ

18:00 ч., Кино Люмиер

КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА (2021)
Режисьори: Борис Мисирков, Георги Богданов 
Държави: България, Германия, Дания, Хърватия, Чехия
Продължителност: 93 мин. 

По време на Студената война почти всяко семейство в Източния блок изрядно поддържа автомобила, за който така дълго е чакало. Филмът разказва вълнуващата история на социалистическите автомобили чрез лични истории, които през хумор свидетелстват за странностите и трудностите на отминалите времена. Автомобилът някога е бил разглеждан и като оръжие срещу империалистическия враг. В повечето комунистически страни колата е инструмент на пропагандата, използван като символ на технологическия прогрес и конкурентността, ако не и превъзходството на социалистическата система.