Гледай какво гледаш Международният документален филмов фестивал с фокус върху човешките права

За нас

София Документал е първият в България международен документален филмов фестивал с фокус върху човешките права и развитие на млада и ангажирана публика. Чрез прожекции на най-важните нови документални филми и организирането на дебати, свързани с тях, София Документал ще се фокусира върху най-наболелите проблеми. Така фестивалът ще допринесе за повишаване степента на социално включване и за разширяването на гражданското общество в България.

Най-вече свободата на словото стои в сърцето на това първо, или както го наричаме “нулево” издание, на фестивала, заради предизвикателните обстоятелства, в които той настава. Въпреки трудностите, решихме все пак да организираме редуцирано издание на фестивала от една специална селекция невероятни 15 филма, които ще бъдат достъпни от 10 до 18 декември на платформата на фестивала

Тези филми ще бъдат показани за първи път в България и ще представят теми, които по един или друг начин резонират със случващото се у нас.

След като филмите ще са достъпни през тези 9 дни, от какво ще се състои програмата? Зрителите на фестивала ще имат възможността след всяка прожекция да се срещнат със създателите на филмите и да обсъдят със специални гости темите на филмите.

Като пионер в развитието на документалното кино, не само в България, а и в региона, Балкански Документален Център цели създаването на една сплотена българска общност на творци и зрители,  като сновната цел е фестивалът да се превърне в пространство на открити дискусии и ясно изявена гражданска позиция за промяна в обществените нагласи.

Фестивалът се организира от Балкански Документален Център и Фондация Конрад Аденауер в официално партньорство с Чешки център / Чешко посолство в България и с подкрепата на Бюрото за връзка с Европейския парламент в България; Австрийско посолство в България; Немско посолство в България; Швейцарско посолство в България 

Официални медийни партньори ДНЕВНИК и National Geographic

Екип на фестивала:
Мартичка Божилова (фестивален директор),
Еви Карагеоргу (програматор, автор на текстовете),
Неда Миланова (фестивален координатор),
Нели Русева (редактор, превод),
Кеворк Ванлян (технически супервизор),
Михаил Илиевски (продукция фестивал)

Визуална идентичност:
Огилви София (Лора Дочева, Иван Хадживеликов, Ивелина Гичева, Маргарита Едрева, Омана Кацарска)

Дигитална агенция: МЕТРИК ДС (Елена Маргаритова, Теодора Атанасова)