Събития

СПЕЦИАЛНИ ОНЛАЙН СЪБИТИЯ НА ЖИВО ОТ СТУДИО ДОКУМЕНТАЛ

*следете онлайн за допълнителни събития и гости

Всички събития ще бъдат достъпни за целия свят и излъчвани на живо от Зуум (линкът ще бъде достъпен в нашата Фейсбук страница @sofiadocumental и тези на нашите партньори)

Специални събития са основна част от програмата на фестивала - те ще срещнат зрителите с авторите на филмите, изявени журналисти, юристи, специалисти по правата на човека. Тези срещи ще представят филмите от българска гледна точка и ще поставят началото на форум за обществени дебати около добро документално кино, в което творци и публика говорят открито по темите, които ги вълнуват.

Director Juliana Fanjul

10-ти декември (четвъртък)

ОТКРИВАЩО СЪБИТИЕ

18:00 ч. Промоционална онлайн прожекция на швейцарско-мексиканската копродукция „Радиомълчание

Първите 100 регистрирали се за събитието ще имат възможността да гледат филма в 18:00 ч. безплатно със специален промоционален код, който ще бъде изпратен индивидуално. Регистрирайте се за дискусията тук.

19:30 ч. Среща с режисьорката на филма Хулиана Фанхул  

20:00 ч. Дискусия, модерирана от Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти, със специални гости журналистите Силвия Великова, Росен Босев и Полина Паунова 

Филмът е част от програмата с подкрепата на Швейцарското посолство в България

11-ти декември (петък)

18:00 ч. Прожекция на филма „Процесът „Олег Сенцов“, безплатен достъп с код: sakharov2020 тук

19:30 ч. Дискусия с режисьора на филма Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик.

Регистрирайте се за дискусията тук

Темата на дискусията ще бъде свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности. Събитието се организира съвместно с Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Събитие, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров” (тази година наградата се присъжда на демократична опозоция в Беларус)

12-ти декември (събота)

16:00 ч. Дискусия по повод филма „Женско удоволствие” със Светла Баева и Рая Раева, авторки на илюстрирана книга за сексуално образование за момичета.

12-ти декември (събота)

18:00 ч.  Среща с българския екип, който бе част от „Право на помилване”, филмът който спечели ДокЛайпциг през 2019 г.  Сценаристът Георги Тенев и редакторът Калина Гарелова от екипа на филма в разговор за престъплението и наказанието и пътя към изкуплението, и как се завършва филм след тежката загуба на режисьора по време на снимките.

13-ти декември (неделя)

16:00 ч. Дискусия с режисьора на филма „Море от сенки” Рихард Ладкани. Ладкани създава филми, които алармират обществото за промените в климата и трагичните последствия върху природата, предизвикани от човешката дейност. Към Ладкани ще се присъедини неговият австрийски продуцент Волфганг Кьоплер, а дискусията ще бъде модерирана от Милена Филчева, Маркетинг директор Балкани, Дъ Уолт Дисни Къмпани България. Събитието се организира съвместно с National Geographic България

15-ти декември (вторник)

19:00 ч. Онлайн среща с Аурелия Рувие и Шеймъс Хейли, режисьори на филма „Банкси, най-търсеният“

16-ти декември (сряда)

18:30 ч. Онлайн среща с продуцента на филма „Навални в опозиция”, Симоне Бауман, която ще разкаже за трагичната смърт на режисьора, който е убит по време на снимките на следващия си филм, докато разследва дейността на руски наемници в Африка. Бауман ще разкаже за отговорностите и предизвикателствата пред продуцентите, които подкрепят правенето на смело политическо документално кино.

17-ти декември (четвъртък)

19:00 ч. Дискусия с Лилия Драгоева, фондация „Билитис“ и Симеон Василев, фондация ГЛАС по повод филма „Омъжи се за мен въпреки това”. Лили и Симеон ще коментират филма от българска гледна точка и ще споделят своя опит относно отношенията между  сексуалната ориентация, религията и общественото мнение. Събитието се осъществява в сътрудничество със Sofia LGBTI Community Fest 2020 (7-19 декември), организиран от „Билитис“.

18-ти декември (петък)

18:00 Закриващ филм с ексклузивна и единствена в програмата онлайн прожекция на номинирания за Оскар документален филм „RBG” посветен на Рут Гинсбърг, легендарният съдия във Върховния съд на САЩ и нейния живот.  

20:00 ч. Онлайн среща с режисьорите на филма Бетси Уест и Джули Коен, последвана от дискусия със специални гости: Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Велислава Попова, главен редактор на "Дневник"

12-ти декември (събота) УЪРКШОП С АСКОЛД КУРОВ

С помощта на Национален фонд „Култура“ фестивалът организира майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото. Майсторският клас ще се води от режисьора Асколд Куров, автор на многократно наградения „Процесът „Олег Сенцов”“ (Премиера на Берлинале). 

Уъркшопът е с ограничен достъп за избрани участници с проекти от Югоизточна Европа.

Следете www.documental.bg, Instagram и Facebook (@sofiadocumental) за обявяването на допълнителни събития в програмата.

Фестивалът се организира от Балкански Документален Център и Фондация Конрад Аденауер в официално партньорство с Чешки център / Чешко посолство в България и с подкрепата на Бюрото за връзка с Европейския парламент в България; Австрийско посолство в България; Немско посолство в България; Швейцарско посолство в България.