Женско удоволствие Виж трейлър

https://player.vimeo.com/video/484839830

Женско удоволствие

реж. Барбара Милър, 101 мин., Германия, Швейцария, 2018, бългaрски и английски субтитри

Филмът е в програмата с подкрепата на Швейцарското посолство

„Женското удоволствие” представя историите на пет смели, интелигентни и намерили себе си жени, решили да говорят въпреки последствията, които ги очакват в архаично-патриархалните и религиозни общества, в които живеят. Дебора Фелдман, Лейла Хюсеин, Рокуденашико, Дорис Вагнер и Витика Ядав говорят за обективизацията на женското тяло и експлоатацията му в различни култури. Смелостта им има висока цена - те са публично унизени, заплашвани, преследвани от властта и от религиозни групи. Въпреки това те продължават да се борят срещу подчинената роля, определена за жената в техните култури, и за автономността и сексуалната еманципация на жените. 

Филмът е част от селекцията на IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг, филмовия фестивал в Локарно.

Специално събитие: 12 декември (събота) от 16:00ч. ще се срещнем с Рая Раева и Светла Баева, авторки на илюстрирана образователна книга за момичета, посветена на сексуалното здраве.

За режисьора:

Първоначалната идея на Милър е да направи филм за жени от различни религии. Но по време на снимките за нея става ясно, че трябва да вникне по-дълбоко във връзката между религията и ролята на жената в съвременното общество. Тя прочита различни свещени книги, които в повтарящ се модел демонизират женското тяло, представяйки жените като грешници, които са дошли на този свят чрез грях заради своята сексуалност. За Милър въпросът не е в това филмът ѝ да бъде антирелигиозен на всяка цена, а да погледне на религията като на система или институция, която може да бъде използвана погрешно, за да потиска жените по света. 

Гледай онлайн от 10 декември, 2020

Присъедини се към събитието за този филм

Информация за билети