За Сама Виж трейлър

https://player.vimeo.com/video/484822042

За Сама

реж. Уаад Ал-Катиб и Едуард Уотс, 100 мин., Великобритания, САЩ, Сирия, 2019, бългaрски и английски субтитри

„За Сама” е епично свидетелство за живота на една майка по време на войната в Сирия и за това колко много хора, жертви на военен конфликт, са изправени пред загубата на близки и болезненото решение да напуснат дома си. Във филма, заснет като писмо до нейната дъщеря, Уаад Ал-Катиб в продължение на пет години улавя най-важните мигове от живота си с камера: как се влюбва, омъжва, ражда, и всичко това на фона на една разтърсваща война. „За Сама” е пример за интимно, до болка честно и себеразкриващо документално кино, и е един от филмите, които непременно трябва да се видят, за да се разбере „отвътре” какво е да изоставиш мястото, за което си жертвал всичко.

Номиниран за Оскар през 2019 г., носител на наградата за най-добър документален филм на БАФТА (Британската академия за филмово и телевизионно изкуство), както и на наградата за най-добър документален филм L'oeil d'or на Филмовия фестивал в Кан.

Уаад ал-Катиб и Едуард Уотс, режисьори 

През 2009 г. 18-годишната Ал-Катиб се премества в Алепо, за да учи икономика. Когато през 2011 г. избухва гражданската война в Сирия, тя започва да работи като журналистка за Channel 4 News и да документира живота си. Ал-Катиб прави поредица от репортажи “Inside Aleppo” (за които печели награда „Еми“). От кадрите, които заснема, Ал-Катиб подбира 300 часа видео материал. От него в продължение на две години тя и нейният сърежисьор Едуард Уотс монтират 95-минутен филм, който впоследствие става част от селекцията в Кан и е номиниран за Оскар.

Гледай онлайн от 10 декември, 2020

Информация за билети