Радиомълчание Виж трейлър

https://player.vimeo.com/video/486343302

Радиомълчание

реж. Хулиана Фанхул, 78 мин., Швейцария, Мексико, 2019, бългaрски и английски субтитри

ОТКРИВАЩА ПРОЖЕКЦИЯ 10 декември

(Филмът е в програмата благодарение на Швейцарското посолство в България)

„Радиомълчание“ е техника на военните за издаване на заповед от висшестоящ, използвана за заблуда на противника. Днес обаче терминът може да се приложи спрямо журналисти, на които се „отнема думата“ по „препоръка отгоре“. През 2015 г. Кармен Аристеги, журналистка от Мексико, е уволнена от радиостанцията, в която работи от години. С подкрепата на над 18 милиона слушатели Кармен създава онлайн канал, в който продължава борбата си срещу фалшивите новини, корупцията във властта и търговията с наркотици. Филмът представя трудния и опасен път на разследващите журналисти, за които да бъдат в опозиция се превръща във въпрос на оцеляване.

Част от официалната селекция на един от най-престижните международни филмови фестивали за документално кино, IDFA, Амстердам.

Кармен Аристеги: „Документалното кино е мощно средство да променим реалността, в която живеем. Особено с документални филми като този. Те въздействат на хората, формират съзнанието и поведението им, „стреляйки“ право в целта.“

За режисьора:

Хулиана живее и работи в Швейцария. За нея гласът на Кармен Аристеги е гласът на истината. Чрез нея тя успява да се информира за случващото се в Мексико. Това е особено важно за Хулиана, когато протестите и насилието завладяват родината й през 2015 г. Свалянето от ефир на Кармен е шок за режисьорката. Това грубо нарушаване на свободата на журналистическото слово я предизвиква да замине за Мексико и да разкаже историята на Кармен и тази на хиляди други журналисти, които ежедневно са подложени на огромен политически натиск.

Гледай онлайн от 10 декември, 2020

Присъедини се към събитието за този филм

Информация за билети